Byznys klub Alumni ČVUT

Virtuální realita ve větrném tunelu
Zážitek z létání ve Větrném tunelu je nejoblíbenější zážitek v ČR. Tak jsme se rozhodli ho posunout ještě o něco dál. Přidat další rozměr. Udělat z realistického simulátoru hyper-realistický.
Nové technologie mám rád a virtuální realita mi přijde skvělý vynález. Už několik let se snažím představit si, kde všude bude za pár let běžnou součástí a jak moc změní fungování některých odvětví. Nejvíc se ovšem těším, až si s klukama zahrajeme ve virtuální realitě dračí doupě, které hrajeme už 20 let u stolu v obýváku! :)

Virtuální realita + větrný tunel = hyper-realistická simulace
Aerodynamický tunel v Letňanech, vyrobený českou firmou Strojírny Litvínov, je sám o sobě technologická špička. Přináší realistickou simulaci volného pádu. Pocit je zcela autentický a fakt máte pocit, že letíte. Pomáhá vám k tomu proud vzduchu ženoucí se rychlostí až 270 km/h.
Cítíte, že letíte, protože vám na tělo tlačí proudící vzduch. Slyšíte, že letíte, protože i přes špunty v uších a helmu slyšíte svištění větru. A protože čich není při parašutismu relevantní, zbývá už jen jeden smysl. Zrak.

   Mozek věří tomu, co vidí
   A tak jsme se rozhodli přidat do celé rovnice zrakový vjem. Rozhodli jsme se nasadit letcům v tunelu brýle s     virtuální realitou (VR headset) a do brýlí promítat realistické 360stupňové video ze skutečného volného pádu. Z volného pádu, který zažívají parašutisté při každém výskoku z letadla, nebo i pokud skáčou z balónu.